priredila: s. Dragica

Zadnjeg vikenda u svibnju Mjesno bratstvo Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije je hodočastilo u Međugorje. Pored braće i sestara iz bratstva hodočastili su članovi naših obitelji, prijatelji i braća i sestre iz bratstva u nastajanju, Sv. Leopold Bogdan Mandić iz Dubrave. Sa nama su išli fra Antonio Musa i fra Lovro Šimić.

Krenuli smo u petak, 27-og u 22 sata sa parkinga pored crkve BZ BDM u Dubravi. U Međugorje smo stigli malo prije 5 sati. Kratko smo se odmorili, okrijepili i krenuli na Križevac. Križni put su molili fra Antonio i fra Lovro. Neki od hodočasnika su išli bosi. Bilo je rano jutro, gužve nije bilo i bez problema smo se popeli na Križevac. Tamo smo se slikali, pomolili se i polako spustili do autobusa. Iza toga smo išli smjestiti se u pansion. Domaćini su nam bili mladi bračni par Tijana i Goran Pervan. Vrlo dragi i susretljivi domaćini. Uz kavu, sokove, pite i kolače obnovili smo potrošenu energiju. Nakon smještaja u sobe, krenuli smo autobusom prema crkvi. U Međugorju je te subote bila krizma, a u nedjelju pričest. Fra Antonio nam je imao nagovor o Blaženoj Djevici Mariji i nakon toga smo se prošetali do kipa Uskrslog Isusa. Iza toga smo se vratili u pansion na ručak i kratki odmor.

Programom je predviđeno da sudjelujemo na krunici, misi i klanjanju. Naravno i da se ispovjedimo. Kako je u nedjelju u župi pričest odlučili smo iza mise odnosno klanjanja ići na Brdo ukazanja. Tako smo i učinili.

U nedjelju, nakon doručka, išli smo na misu u 8 sati i nakon toga imali slobodno do 11:30 sati kada smo se uputili na Humac. Tamo se u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog nalazi najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. g. Časni brat, čuvar muzeja i galerije fra Milan Jukić nam je govorio o izlošcima  muzeja, o staroj crkvi, zbirci križeva, a posjetili smo i galeriju sa svojim stalnim postavom pod nazivom „Majka“.

Iza toga smo se kratko odmorili u dvorištu samostana i u 14 sati krenuli za Zagreb. Stigli smo u 21:30 sati. Na kraju smo zaključili da bi ovakvo hodočašće trebali imati svake godine. Možda i bude, vidjet ćemo.

Neka nas sve prati zagovor Blažene Djevice Marije – Kraljice Mira i sv. Ante Padovanskog.

Mir i dobro!

Dragica Laštro