piše: Danijela


Svečani zavjeti prve novicijatske grupe FSR-a, koja se okuplja uz ovaj samostan, bili su 25. svibnja 2008. godine pod večernjom svetom misom u samostanskoj crkvi. Zavjetovalo se desetero braće i sestara koji su proveli godinu dana u novicijatu. Zavjetovanju su pristupili: Ilijana Barun, Ivan Barun, Mara Budimir, Višnja Gracin, Mirjana Kraljević, Mirko Kraljević, Terezija Landeka, Dragica Laštro, Jela Lovrić i Danijela Rebac. Svi su se okupili u samostanskoj dvorani u 17 sati, a od početka je bio nazočan ministar mjesnog bratstva, kao i fra Stipan Klarić.

Ulazak na misno slavlje je bio u svečanoj procesiji s upaljenim svijećama. Misno slavlje predvodio je fra Zdravko Lazić, duhovni asistent mjesnog bratstva Kaptol, a suslavitelji su bili mjesni duhovni asistent fra Ljubo Kurtović i fra Milan Krišto, nacionalni duhovni asistent Frame i područni duhovni asistent FSR-a, dok su fra Stipan Klarić i fra Tomislav Pek bili u asistenciji. Ministrirao je dugogodišnji ministrant i framaš Jozo Bagarić. Na svetoj misi je pjevao zbor mladih koji uobičajeno pjeva pod ovom svetom misom, a za ovu priliku su pripremili prigodne liturgijske pjesme. Događaj je fotografskim aparatom zabilježio fra Dalibor Milas. Misna čitanja su uzeta od dana (8. nedjelja kroz godinu, godina A), a čitači su bili Ilijana i Ivan Barun (misna čitanja), Višnja Gracin i Danijela Rebac (molitve vjernika). Psalam 62. pjevale su Ilijana i Danijela, a one su napisale i prigodne molitve vjernika. Darove su prinosile Jela Lovrić, Dragica Laštro i Terezija Landeka. Nakon obreda zavjetovanja, svi su zavjetovanici dobili franjevačke pasiće,a u propovijedi je fra Zdravko uputio prigodne riječi zavjetovanicima. Sveta pričest je za zavjetovanike bila pod obje prilike. Nakon svete mise, svi su zavjetovanici od ministra mjesnog bratstva, Stjepana Kelčića, dobili prigodne poklone (Spomenica prvog kongresa FSR-a i Frame održanog prošle godine na Svetom Duhu u Zagrebu, sličica svete Elizabete Ugarske i ruža narančaste boje-boje Duha Svetoga).

Nakon svete mise, druženje je nastavljeno u samostanskoj dvorani. Bili su nazočni članovi drugih mjesnih bratstava FSR-a i Frame, kao i framaši, simpatizeri FSR-a i članovi zbora iz Dubrave. Zavjetovanici su pripremili sličice svetog Franje s prigodnim tekstom iz Evanđelja (Iv 15, 16) koje su darivali svima koji su došli s njima podijeliti radost ovoga događaja. Zahvalili su duhovnim asistentima. Posebno su, skromnim darom, zahvalili fra Tihomiru Bazini, voditelju zbora mladih koji je s pjevačima uvježbavao i psalam, ali i ostale pjesme za svetu misu sa zborom. Fra Tihomir je također uredio crkvu za misno slavlje, a na poseban način oltar. Također su zahvalili i sestri Domagoji Pervan, ŠSF, koja je puno pomogla u pripremi za bratsko druženje.

Na kraju bratskog druženja ostali su još članovi mjesnoga bratstva, podijeliti dojmove-bilo je jednostavno, svečano i jako lijepo, a ono što će svi zavjetovanici posebno upamtiti je ljubav i briga koju su osjetili od svoje subraće, ali posebno od gvardijana, duhovnih asistenata i druge braće iz ovoga samostana.