priredila: s. Danijela

Mjesno bratstvu u Dubravi redovito organizira duhovnu obnovu za svoje članove dvaput godišnje – u vremenu došašća i vremenu korizme. Tako je i ove godine u došašću, u subotu, 12. prosinca, organizirana duhovna obnova, ovoga puta u samostanu Majke Božje Kraljice Karmela bosonogih sestara karmelićanki u Brezovici.
Okupljanje u samostanu u Brezovici bilo je u devet sati, a okupio se veći broj članova bratstva. Duhovnu obnovu je vodio duhovni asistent mjesnog bratstva fra Svetozar Kraljević, uz pomoć fra Antonija Muse. Duhovna obnova je započela posjetom samostanskoj crkvi i pozdravom sestre Mirjam koja je predstavila povijest Karmela u Brezovici te život i dnevne aktivnosti sadašnje zajednice koja broji 27 sestara. Potom je duhovni nagovor o Božjem milosrđu održao fra Antonio. Nakon stanke je bila prilika za ispovijed i sveta misa koju je predvodio fra Svetozar. U propovijedi je fra Svetozar govorio o pravom značenju milosrđa i načinu kako živjeti milosrđe u našemu životu svakoga dana. Nakon zajedničkoga ručka i odmora, uslijedilo je euharistijsko klanjanje, čime je duhovna obnova završila.
Uz radost bratskoga zajedništva, dublje upoznavanje teme Božjega milosrđa te vrijeme provedeno u zajedničkoj molitvi, poseban dojam je ostavio spomen na blaženoga kardinala Alojzija Stepinca koji je u Karmelu snažno prisutan. Kardinal je osnovao ovaj Karmel tako što je pozvao tri Hrvatice koje su živjele u tri različita Karmela Austriji da osnuju novu zajednicu i darovao im zemljište u Brezovici koje je pripadalo nadbiskupiji za izgradnju novoga Karmela. Samostan se gradio u teškim godinama, od 1939. do 1944., a nadbiskup ga je smatrao svojim životnim djelom. U vrijeme gradnje, dnevno je dolazio posjetiti sestre i nadzirati napredak radova. Sestrama je povjerio da mole za Domovinu i za Crkvu u njoj, osobito za svećenike, što one i danas revno čine. Oporučno im je ostavio svoj kalež koji su mu darovali roditelji prilikom slavlja mlade mise. Taj kalež je uz njega bio na svim postajama njegovoga životnog puta, uključujući i zatvor u Lepoglavi, gdje ga je također koristio prilikom slavljenja svete mise, a sestre su ga danas iznijele za svetu misu koju je fra Svetozar predslavio u samostanskoj crkvi.
Nakon ispunjenoga dana, na mjestu gdje je bilo dobro biti, uslijedio je rastanak, uz obećanje da će se posjet samostanu ponoviti.

Fotografije možete pogledati ovdje.