priredila: Višnja

Naše mjesno bratstvo imalo je i ove godine duhovnu obnovu u Došašću. Ovaj put dogovoreno je da se ide u Sloveniju u mjesto Stari Trg ob Kolpi (Stari Trg na Kupi), a mjesto je izabrao naš duhovni asistent fra Svetozar Kraljević. Naime, fra Svetozar poznaje tamošnjeg župnika, koji je zadužen za terapeutsku zajednicu Tau (Skupnost Tav), u kojoj se nalazi osmorica momaka iz Slovenije i Hrvatske u procesu liječenja od različitih ovisnosti. Zajednica Tau potekla je od matične zajednice Cenakolo u Međugorju, koju je pokrenuo pokojni fra Slavko Barbarić. Župnik Jože Pavlakovič brine kao duhovnik o momcima u zajednici, a s njime i Katarina (Katica) Špehar, koja radi u obližnjem dječjem vrtiću i nakon posla volontira u zajednici kao svojevrsna „majka“ momaka.

Na duhovnu obnovu krenuli smo 13.12. 2014. (na blagdan svete Lucije) ujutro oko 7.30. Uz fra Svetozara Kraljevića i fra Antonia Musu išlo je jedanaestero braće i sestara i jedno dijete. Nakon vožnje autom i kombijem, kave na odmorištu i praćeni lijepim vremenom, stigli smo u Stari Trg ob Kolpi, gdje su nas lijepo dočekali i gdje smo se pridružili krunici u kapelici. Tu su uz momke i poneke ljude iz mjesta u posjetu došli i roditelji liječenih momaka, te jedan mladi čovjek iz Slavonije koji je i sam prošao kroz proces liječenja. Nakon krunice slijedila je sv. Misa, mogućnost za ispovijed i svjedočenje Matjaža Lelje iz zajednice, koji je ispričao o tome na koji način zajednica živi i prolazi radnu terapiju, uz veliku pomoć Jože Pavlakoviča. Dan u zajednici u potpunosti je ispunjen radom i molitvom, uz naglasak na rad s drvetom, jer se šezdesetčetverogodišnji vedri župnik Pavlakovič prije nego je postao svećenik bavio stolarskim poslovima, pa tu ljubav i danas prenosi drugima.

Nakon toga uslijedio je zajednički ručak koji su za sve prisutne pripremili članovi zajednice. Poslije smo obišli obližnju veliku crkvu sv. Jožefa (sv. Josipa) u kojoj su počele pripreme za Božić. Dojmile su nas se drvene izrezbarene životinje u radionici blizu crkve, koje su načinjene tijekom godine dana i koji su čekale da ih se postavi u sklopu jaslica za Božić u crkvi.

Nakon obilaska okoline, u kapelici je fra Antonio Musa imao vrlo zanimljivo i poticajno jednosatno predavanje vezano uz godinu posvećenog života, koja je započela u Katoličkoj crkvi 30. studenog. Predavanje je imalo naslov „Godina posvećenog života – da nam cijeli život postane Došašće“.

U Zagreb smo se uputili u ranijim poslijepodnevnim satima, nakon lijepog i sadržajnog dana i srdačnog rastanka od naših dragih domaćina. Veselimo se idućoj duhovnoj obnovi u Korizmi s našim dragim fratrima!

Fotografija možete pogledati u fotogaleriji.