priredio: FRAMIR

DOBRI PASTIR

„Ovce su zajedno s pastirima podložne jednom Pastiru“.

Sv. Augustin

***

U ono vrijeme: Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Namjesnik – koji nije pastir, komu ovce nisu vlastite – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje, i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca, i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem, i glas će moj čuti, i postat će jedno stado, jedan pastir. «

Iv 10,11-16

„Postoje danas dvije vrste pastira: jedni se brinu za vunu, drugi za meso. Za ovce nije briga nikoga. U svakom slučaju, JEDAN je među nama kojemu nije stalo ni do »vune ni do mesa«, nego do nas. To je Dobri Pastir. On me ne želi upregnuti u svoja kola, stalo mu je do mene, daje mi da dođem k sebi.

F.  Kamphaus

IZGUBLJENA OVCA

Jedna hasidska priča kaži kako je jedna ovca pronašla rupu u ogradi i pobjegla kroz nju. Daleko je odlutala te se više nije znala vratiti. A onda je opazila da je slijedi vuk. Trčala je i trčala, ali vuk ju je i dalje progonio. Konačno je došao pastir i otjerao vuka, a ovcu uzeo nježno na ramena i vratio je u tor. Usprkos savjetima sa svih strana pastir je odbio zatvoriti rupu u ogradi.

Hasidska priča 

„Ti si Gospodine, Dobri pastir. Ti znaš da trebamo vođu i čuvara. Ti nas vodi i čuvaj, da i mi postanemo pastiri te možemo čuvati i voditi one koji nas trebaju“.

J. Zink