priredio: FRAMIR

BREVIJAR

Stariji Brat redovito molio brevijar/časoslov. I da bi mlađima dao dobar primjer, činio je to uvijek u vrtu ispred samostana da ga ostala braća vide kako je revan i pobožan. Jedne prilike puhao je vjetar, ali odustajanja  nije bilo. I dok se tako hrvao s vjetrom i brevijarom, dogodilo se da je vjetar prevrnuo nekoliko listova brevijara naprijed. Stariji Mali Brat nije se naravno nije ljutio niti se pak dao  zbuniti. Štoviše, bi mu veoma drago.  Zastane i Gospodinu uputi ovu strelovitu molitvicu:

– Baš ti hvala, Gospodine! I ja sam to htio učiniti, ali se nisam usudio!

SVE  JE  NOVO

Pokuca na samostanska vrata neki mladić i zamoli Maloga Brata za razgovor i savjet. Reče: – Oče, živimo u takvu vremenu kad je teško biti pošten, čestit i dobar vjernik – katolik. Primjerice, danas svi kradu jer je to jednostavno u modi. No, savjest me grize i ne znam što ću i kako ću jer sam i ja podlegao toj suvremenoj  napasti i krao sam!

– Prijatelju dragi, pa ti si mlad. Tek si počeo živjeti, a  tako se već ponašaš. Ta valja li to –  počne ga savjetovati Mali Brat?  – Ma, oče, kako ne bi valjalo? Sve su to posve nove stvari! – zaključi mladić.