piše: Dragica

Hodočastilo se u subotu 29.svibnja 2010.g.

Hodočasteći u mjesecu svibnju, koji je posvećen Majci Božjoj, upoznavajući naša svetišta i štujući dragu nam Gospu, međusobno produbljujemo zajedništvo. Zagrebačko područno bratstvo FSR-a danas broji 36 mjesnih bratstava, a na hodočašću je sudjelovalo 23, hodočasnika je bilo 460.

Ove godine spominjemo se 50.obljetnice smrti našeg kardinala i svjetovnog franjevca bl.Alojzija Stepinca, kao i 10.obljetnice područnog preustroja Franjevačkog svjetovnog reda.

Na hodočašće smo krenuli u 7 i 30 sati ispred franjevačkog samostana i crkve Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije u Dubravi. Sa nama su krenula braća i sestre iz MB Gospe Lurdske i MB sv.Mihaela a kasnije su nam se pridružila i braća i sestre iz Sesvetske Sopnice.

Po dolasku u Krašić krenuli smo u obilazak župnog dvora gdje je oko 2.990 dana svoga zatočeništva proveo nadbiskup zagrebački i kardinal Alojzije Stepinac. Nakon toga je uslijedio kratak odmor.

U 10 sati u krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva je započela molitva franjevačke krunice, nakon čega se slavila sv.Misa. Misno slavlje je predvodio fra Ljudevit Maračić uz suslavlje petnaestak duhovnih asistenata i uz sudjelovanje sve braće i sestara. Nakon sv.Mise krašićki župnik je govorio o bl.Alojziju Stepincu i o nekim svjedočanstvima vezanim uz blaženika. 

FSR je fra Ljudevitu Maračiću, dosadašnjem područnom  duhovnom asistentu, predao dar, sliku bl.Alojzija Stepinca na kojoj je još i blaženikov franjevački pasić koji je prošle godine kardinal Josip Bozanić poklonio kaptolskim franjevcima o slavlju 800 godina Franjevačkog reda i preslika iz matične knjige mjesnog bratstva Kaptol, čiji je bl. Alojzije bio član, kao zahvalu za dosadašnje služenje u FSR-u. Isti dar je uručen i krašićkom župniku. Uslijedio je odlazak u Karlovac.

Na karlovačkom glavnom trgu su postavljeni šatori, stolovi i klupe za hodočasnike. Domaćini su nam bili braća i sestre koji se okupljaju pri samostanu i župi Presvetog Trojstva i pri župi sv.Franje Ksaverskoga na Švarči. Za sve hodočasnike je pripremljen ručak, piće, kolači i kava.

U programu koji je uslijedio nakon ručka bilo je predstavljanje svih prisutnih mjesnih bratstava, zatim predstavljanje članova područnog vijeća i njihov rad.

Hodočasnike je pozdravio karlovački gradonačelnik kao i župnik župe Presvetog Trojstva.

U znak zahvale gradonačelniku i domaćim bratstvima je uručen dar, slika blaženika.

U 16 i 30 sati u Crkvi se molila Večernja molitva iz Časoslova koju je predvodio fra Željko Železnjak sa Kaptola.

Slijedio je pozdrav, oproštaj i odlazak doma.

U Dubravu smo došli iza 18 sati.

Hvala Bogu, sv. Franji i bl. Alojziju na ovom hodočašću.

I za kraj dio pisma koje je pisao bl.Alojzije, a nama može poslužiti kao poticaj za razmišljanje…

>Preporučit ću u molitvi stvar, za koju me molite, Gospodaru života, koji znade i može pomoći i onda, kad ljudi ne znaju dalje. Što više, praksa je Božja – gdje čovjek svršava, Bog počinje!>

 Mir i dobro!