piše: Matea

U četvrtak, 27. svibnja, ponovo smo se okupili u našoj dvorani, na još jednom sastanku našeg bratstva. Ali, kao i svaki drugi bio je poseban i drugačiji. Gost predavač bio je Stjepan Kelčić, ministar mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Kaptol. Na početku susreta smo izmolili večernju molitvu časoslova, poslije toga smo čuli obavijesti od naše ministre.

Nakon toga je brat Stjepan počeo svoje predavanje. Želio nam je prenijeti bitne sastavnice i odrednice franjevačke svjetovne duhovnosti i našeg franjevačkog življenja u svijetu, na što nas je i pozvao naš Gospodin Isus Krist. Pripadnost franjevačkom bratstvu znači pripadnost Redu kojega je Crkva odobrila, i tim blagoslovom nam je Crkva dala povjerenje koje sa sobom nosi odgovornost. Tu odgovornost nosi svaki pojedini član bratstva, jer svi smo mi po imenu pozvani, ljubljeni smo da i mi možemo ljubiti, pomagani da i mi možemo pomagati. Kao što Krist ne može bez ijednog uda svoga presvetog mističnog Tijela, tako i svaki član čini bratstvo potpunim.

Brat Stjepan je naglasio kako naše zalaganje trebamo početi ondje gdje se nalazimo, a to je prvenstveno naša obitelj, to je naše radno mjesto, to je mjesto gdje smo trenutno prisutni. Gdje god se nalazimo trebamo nositi Duh Kristov, ljubav Kristovu po primjeru sv. Franje. Trebamo biti originali, a ne kopije, jer smo tako stvoreni i to dostojanstvo nam je darovano, a naš uzor treba biti sam Isus Krist. Prije svega, kao vjernici pozvani smo svjedočiti našu vjeru, i našu pripadnost Katoličkoj crkvi, a poslije toga i naše franjevaštvo. Ono što je čovjeku danas potrebno je da se odluči želi li nastaviti sa starim životom, sa mlakosti, ili želi odjenuti novog čovjeka, koji će biti ustrajan, vjeran, dosljedan, žarki navjestitelj Krista. Pozvani smo prijeći iz starog u novi život, a taj novi život je evanđeoski. Između toga nema ništa. U radosti živjeti naše franjevaštvo, na to smo pozvani.

Preporučio nam je da se više posvetimo čitanju Biblije, čitanju Katekizma Katoličke Crkve, pravila i konstitucija našeg Franjevačkog svjetovnog reda, u kojemu je preneseno Evanđelje. U ustrajnosti i radosti prenositi vjeru u svoj život i tako u živote drugih!

Mir i dobro!

Sestra Matea