pišu: Dragica i Mara

Područno vijeće FSR-a i ove godine, u svrhu ostvarivanja naše trajne formacije, organiziralo je tematski susret za formaciju, za ministre, učitelje formacije i odgovorne u mjesnim bratstvima FSR-a. Tema susreta je bila: „POZIV, POSLANJE I PRIPADNOST FSR-u“.

Trodnevni susret održan je u franjevačkom samostanu na Košljunu (otok Krk) od 16. do 18. travnja 2010. godine. Bilo je oko pedeset sudionika. Naše bratstvo su predstavljale s. Mara Budimir, blagajnica i s. Dragica Laštro, tajnica. Program susreta je započeo u petak, 16. travnja, polaskom autobusa iz Varaždina u 13 sati. Iz Zagreba se krenulo u 15 sati, a na otočić Košljun stigli smo u 19 sati.Nakon kratkog odmora, smještaja i večere, dan smo završili večernjom molitvom iz Časoslova koju je predvodio fra Zdravko Lazić, a sudjelovala su sva braća i sestre.Subota, 17. travnja je započela jutarnjom molitvom iz Časoslova. Nakon pozdrava, predstavljanja i najave programa slavili smo Sv. Misu. Iza toga je bilo prvo predavanje na temu „Promicanje i sazrijevanje franjevačkog svjetovnog zvanja“. Predavač je bio fra Milan Krišto. Fra Zdravko Lazić je imao drugo predavanje na temu „Razlučivanje poziva za FSR“. Slijedio je rad u skupinama. Teme su bile zanimljive, a sudionici susreta aktivni u odgovaranju na postavljena pitanja vezana za predavanja i u iznošenju iskustava iz svojih bratstava. Iza ručka i kratkog odmora, koji smo iskoristili za šetnju po otočiću, program smo nastavili iznošenjem izvješća iz rada u skupinama.

Predavanje koje je uslijedilo imala je s. Dubravka Medak na temu „Važnost razvijanja komunikacije u bratstvu“. Predavanje je bilo zanimljivo i posvijestilo nam je važnost komunikacije u međuljudskim odnosima. Slijedio je rad u skupinama i izvješće iz rada po skupinama. Nakon večere je bio RUZ (Radost u zajedništvu), zatim večernja molitva iz Časoslova i klanjanje koje je vodio fra Milan Krišto. Nedjelja je započela jutarnjom molitvom iz Časoslova; predvodila je s. Dubravka Medak. Slijedila je Sv. Misa koju je slavio fra Milan Krišto. U nedjelju ujutro predavanje je imao br. Stjepan Lice, FSR Kaptol, na temu „Evanđeoski zanos kao temeljna franjevačka služba“. Nakon predavanja bio je rad u skupinama, izvješće iz rada u skupinama i zaključak susreta. U 14 sati napustili smo otočić Košljun. Putem smo kratko svratili na Trsat i posjetili svetište Majke Božje Trsatske. Dobrodošlicu su nam poželjeli gvardijan fra Lucije Jagec i braća i sestre iz trsatskog FSR-a.

Vratili smo se u Zagreb u večernjim satima. Zahvaljujemo Bogu i sv. Franji na ovom susretu, na radosti druženja sa braćom i sestrama iz Zagrebačkog područnog bratstva, na svim darovima koje smo primili i na svim novim iskustvima tijekom ova tri dana.

Mir i dobro!

Tekstovi predavanja