Okupili smo se na duhovnu obnovu u subotu, 4.12.2021. u Dubravi, pri samostanu našeg mjesnog bratstva. Obnova je započela sv. Misom u 9 h, koju je predslavio fra Zvonimir Brusač, a svirao fra Nikola Kolak. Uz fra S. Kraljevića, fra Antonia Petrica i fra Željka Tomića bilo nas je desetak. Iza sv. Mise poslužili smo se kavom i pecivima, a zatim je uslijedila tema pod nazivom „10 zapovijedi biblijske psihoterapije“, koju je pripremio fra Antonio Petric. Slijedi navod i kratka razreda ovih 10 zapovijedi:

  1. Upoznati sama sebe. Potrebno je upoznati svoje slabosti, grijehe i strahove. Potrebno je i preispitivati se jesmo li se doista upoznali i što je moglo ili može negativno utjecati na spoznaju samoga sebe.
  2. Prihvatiti sama sebe. Važno je iskreno sagledati sebe, svoje pozitivne i negativne osobine i sve postepeno prihvaćati. Ispit savjesti je ključ za upoznavanje sebe.
  3. Zavoljeti sama sebe. Potrebno je sebe doživjeti kao voljeno biće, da bi se sami počeli voljeti. Trebamo postaviti pitanja kako se promatramo u Božjim očima i jesmo li ljubljena djeca Božja.
  4. Promijeniti sebe (obratiti se). Ispovijed je prvi korak, a obraćenje treba biti i u srcu i u umu.
  5. Živjeti u istini. Prvi korak je prihvatiti da smo djeca Božja. Pri tome je važno skinuti maske i ne priljubiti se uz emocije.
  6. Imati čistu savjest i biti dijete Božje. Trebamo biti odani Kristu. Ukoliko nam je savjest čista, možemo se pomiriti sa strahovima i krivnjama. Važno je prihvatiti da nam je Bog oprostio.
  7. Prihvatiti svoj križ. Nama je u životu potreban Šimun Cirenac, a i mi trebamo drugima biti isti, jer smo poslani nositi križeve jedni drugima.
  8. Oprostiti da se u nama oslobode sile ljubavi. Umjesto mržnje, u srcu treba imati ljubav, koja će mržnju istjerati.
  9. Biti slobodni usuditi se izgubiti vremeniti život, kako bi zadobili vječni. Neophodno je prihvatiti druge osobe kakve jesu, dati im slobodu i pomoći im. Naš cilj nije vremeniti život, nego vječni.
  10. Ljubiti Boga iznad svega, a bližnjega svoga kao sebe samoga. Ako čovjek ovako postupa, ničega se ne treba bojati. Ako budimo svijest da je Bog iznad svega i da nas ljubi, tada ćemo moći voljeti sebe i druge.

Nakon teme uslijedio je ručak od zajednički donesenih jela, a zatim nas je u Galeriju u kulturni centar Dubrava odvezao fra Mladen Dragičević (bogoslov u Sarajevu) i fra Danijel Sentić. Poslije toga vratili smo se u samostansku knjižnicu, te u ranijim popodnevnim satima krenuli svojim domovima.

s. Višnja