priredila: s. Dragica

U prostorijama Kuće susreta Tabor u Samoboru u petak i subotu (10. i 11. studenog  2017) održano je slavlje 4. Kapitula (35. Kapitula) Područnog bratstva.

Nastavak rada kapitula u subotu je započeo predstavljanjem i upoznavanjem.

Nakon toga je uslijedio duhovni nagovor područnog duhovnog asistenta fra Mate Bašića. Tema je bila Svetost-temeljna pretpostavka za djelovanje unutar crkve i franjevačkog reda. …da budemo sveti kao naš Otac. Svetost mora biti temelj, put i cilj našega življenja. Za nas kršćane temelj u izgradnji, usavršavanju, življenju i sl…. mora biti sv.misa. Fra Mate je spomenuo i Encikliku Ivana Pavla II Crkva živi od Euharistije (temelj, centar i vrhunac življenja je sv.misa). Poziv na svetost je upućen svakom čovjeku vjerniku. Vlastito svjedočenje svetosti života je prvi i glavni korak u svjedočenju i posvećivanju svijeta, to je tih ali važan način. Temelj od čega bi trebali polaziti u svetosti je taj da nas je Bog stvorio na sliku Božju i u drugome bi trebali prepoznati sliku Božju. S toga odnosi u bratstvu, trebali bi se temeljiti na iskrenosti i otvorenosti. Trebamo biti uzor jedni drugima i u bratstvu i u društvu. Na putu življenja svoje vjere opasnost predstavlja, ako vjernik želi živjeti vjeru bez crkve, sv.mise, Isusa, bratstva. Tada postaje suha i besplodna mladica, a znamo kako ona završi.

Jedina formula po kojoj se Bog utjelovio je poniznost a poniznost je i jedina formula po kojoj se postaje svet. Po pozornosti kako se slušao duhovni nagovor fra Mate moglo se isčitati da je tema zanimljiva, a svetost uvijek privlačna i poželjna.

Uslijedila je vrlo zanimljiva i dinamična rasprava o temi, pitanja i odgovori. Razgovaralo se i o odjeku u bratstvima teme sa područnog susreta svih odgovornih za Franjevačku mladež (održan 14.listopada u Zagrebu, Dubravi). Bilo je lijepo slušati koje su se već aktivnosti dogodile vezane za upoznavanje, druženje i povezivanje Frame i Ofs-a.

Rad u skupinama-tema je : Duhovna animacija mjesnog bratstva OFS-a kao zadaća ministra i vijeća.

Nakon toga je bilo slikanje, ručak, odmor, izvješće iz rada po skupinama, plan i program za 2018. godinu.

Rad područnog kapitula je završio slavljenjem svete mise.

Do slijedećeg kapitula u rastu, življenju i svjedočenju svetosti  u bratstvu, crkvi i društvu, neka nas kod Isusa zagovara sv.Franjo, sv.Klara i svi hrvatski sveci i blaženici.

Mir i dobro!