priredila: s. Višnja

U subotu, 14. listopada 2017. u samostanu sv. Leopolda Mandića  u Zagrebu (Dubrava) prvi puta su se susreli svi odgovorni članovi za Franjevačku mladež iz zagrebačkog područnog bratstva Franjevačke mladeži, članovi vijeća mjesnih bratstava OFS-a Sjeverozapadno hrvatskog (zagrebačkog) područnog bratsva bl. Alojzija Stepinca, te pojedini članovi nacionalnog vijeća. Prisutni članovi Frame i OFS-a su bili: duhovni asistent Frame, predsjednik Frame, predstavnik Frame u vijeću OFS-a, ministar OFS-a i bratski animator. Okupilo se oko 70 članova.

Ovaj susret najavljen je ljetos, kada je mjesno bratstvo Kozari Bok organiziralo regionalni susret MB OFS – a (predavačica s. Danijela Rebac je imala temu „Povezanost OFS-a i Frame – uloga bratskog animatora“ , nakon čega je uslijedio rad po skupinama i zaključci).

Susret 14. listopada započeo je u 9 h sv. Misom, koju je predslavio fra Miljenko Vrabec, OFMCap, duhovni asistent OFS-a, a koncelebriralo je više svećenika. Nakon toga je prisutnu braću i sestre pozdravio područni ministar OFS-a, brat Zdenko Viljevac. Fra Marin Grbešić je zatim imao predavanje „Zajedništvo OFS-a i Frame“, kojim nas je potakao da OFS načini korak ka Frami i obratno. Naglasio je da bi prva briga OFS-a trebala biti Frama. Uslijedilo je izlaganje Karle Grgić, područne predsjednice Franjevačke mladeži. Istaknula je veliku ulogu duhovnog asistenta Frame i bratskog animatora (koji bi trebao biti trajni most između OFS-a i Frame). Brat Zdenko Viljevac je ukazao na važnost dokumenata i pojedinih članaka, te nas sve podsjetio da smo zajedno pozvani izgrađivati bratskiji svijet. Potom su pojedini ministri mjesnih bratstava, predsjednici Frame i bratski animatori iznosili svoja iskustva o prisutnosti bratskog animatora u Frami, dogovaranju zajedničkih susreta i važnosti OFS-a Frami i obratno. Nakon toga su se prisutnima obratili pojedini duhovni asistenti.

Poslije bratskog ručka, druženja i slikanja uslijedio je rad po skupinama, u kojima su razmjenjivana postojeća iskustva i diskutirano je o mogućim budućim oblicima suradnje OFS-a i Frame. Naglašena je važnost poznavanja dokumenata. Zaključci rada po skupinama prezentirani su svim okupljenim članovima. Čula su se razna dobra iskustva, prijedlozi za poboljšanje zajedništva (ozbiljni, maštoviti, čak i šaljivi), te zaključci. Ovim susretom obogatili smo se međusobno, podsjetili da su Franjevačka mladež i OFS ista duhovna obitelj i da smo prije svega dar i dragocjenost jedni drugima. Susret je završio molitvom i blagoslovom u poslijepodnevnim satima.