priredila: s. Dragica

I ove godine je MB Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije iz Dubrave organiziralo hodočašće u Međugorje. Osim braće i sestara iz bratstva išli su članovi naših obitelji, prijatelji, sestre iz bratstva sv. Mihael, Gospa Lurdska i sestra iz bratstva sa Trsata. Išao je i fra Zlatko Ćorić, a dolje nam se pridružio i fra Antonio Primorac.

Krenuli smo u petak 19-og u 22 sata iz Dubrave i stigli u Međugorje oko 6 sati. Kratko smo se odmorili, okrijepili i krenuli u 7 sati na Križevac. Postaje križnog puta su molili hodočasnici. Bilo je i onih koji su išli bosi. Kad smo se popeli na Križevac pomolili smo se, slikali i spustili do autobusa. Okrijepili smo se i odmorili. Ove godine smo odlučili da ćemo odmah ići na brdo ukazanja, Podbrdo. Tri hodočasnice nisu išle, mi ostali smo se uputili. Molili smo otajstva radosne krunice kako nas i postaje vode. Dolaskom do kipa Gospe na mjestu ukazanja svatko je obavio svoju osobnu molitvu. Uslijedilo je neizbježno slikanje za uspomenu, a i da pošaljemo slike braći i sestrama u Zagreb kad nisu mogli ići sa nama da na ovaj način budemo povezani. Spustili smo se do autobusa i krenuli ka pansionu. I ove godine su nam domaćini bili bračni par Tijana i Goran Pervan. Ručak je bio u 13 i 30 sati. Iza ručka smo imali slobodno.

Program kod crkve je počeo molitvom krunice u 17 sati, ispovijed i misa u 18 sati. Nakon toga smo imali slobodno dva sata za okrjepu, kupiti si neki suvenir i vratiti na klanjanje koje je počelo u 21 sat i trajalo do 22 sata. U pansion smo se vratili taksijem, bili smo umorni, a i kiša se spremala. Stigli smo na vrijeme i nismo pokisnuli. Čuli smo se i vidjeli sa našim bivšim duhovnim asistentom fra Mirkom Bagarićem.

U nedjelju smo imali doručak u 7 sati i nakon toga išli po fra Zlatka i fra Antonia do crkve te smo krenuli prema Mostaru. Tamo nas je dočekao fra Ante Marić (fra Ante je pisao stihove za operu Diva Grabovčeva i častio nas ulaznicama u dvorani V. Lisinski). Nakon pozdrava išli smo u muzej, fra Ante nas je upoznao sa poviješću nastanka i širenja kršćanstva na tom području. Razgledali smo sadašnju crkvu, a i obrise stare antičke crkve koji se vide pored crkve na pločniku. Ovdje je i sjedište Hercegovačke franjevačke Provincije.

Misu smo slavili u 9 i 30, predslavio je fra Ante, a uz ministrante su bili fra Zlatko i fra Antonio.

Iza toga nas je gvardijan fra Danko Perutina častio kavom i sokovima. U 11 i 10 išli smo u obilazak zvonika koji je pored crkve, visok 107 metara sa kojeg se vidi panorama Mostara. Razgledali smo i novi dom koji fratri grade za potrebe siromašnih studenata i pučku kuhinju. Nakon toga smo se uputili u razgledanje Starog mosta, zatim smo se slikali, jer mnogi su tu prvi puta.

U pola dva smo krenuli za Zagreb. Na granici smo se zadržali više od sat i pol i u Zagreb stigli u 22:30.

Hvala Gospi i hvala svima na ovom hodočašću. Do sljedećeg hodočašća neka nas prati zagovor Blažene Djevice Marije, Isusa, sv. Franje, sv. Klare i naših anđela čuvara. Mir i dobro!

Fotografije možeti pogledati ovdje.