Slavlje osnivanja novog Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda održano je u četvrtak, 20. studenoga 2008. godine u Franjevačkom samostanu Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi. Provincijalni ministar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, o. Ivan Sesar, u skladu s onim što je predviđeno Konstitucijama Prvog reda, Generalnim konstitucijama i Obrednikom FSR-a i Zakonikom kanonskoga prava, ustanovio je kanonskim dekretom novo Mjesno bratstvo FSR-a. Slavlju je predsjedao delegat provincijala fra Mladen Hrkač uz nazočnost: podružne ministre Ane Melnjak, ministra Mjesnog bratstva Kaptol Stjepana Kelčića, područne tajnice Hilde Švarcmajer, područnog duhovnog asistenta fra Milana Krište i duhovnog asistenta Mjesnog bratstva fra Ljube Kurtovića. To je 34. mjesno bratstvo u okviru Sjeverozapadnohrvatskog (Zagrebačkog) područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca.

Pripreme za to krenule su početkom 2007. godine kad je Područno vijeće upoznato sa željom zainteresirane braće i sestara u Dubravi da uđu u Franjevački svjetovni red i njihovom inicijativom da se stvore uvjeti za kanonsko osnivanje novog Bratstva. Spremno je odredilo da Mjesno bratstvo Kaptol Zagreb, prihvati odgovornost “bratstva-jamca” i založi se u pripremi i ostvarivanju formacije te u primanju i zavjetovanju prve braće i sestara. Formacija nove braće i sestara uspješno je provedena i njih 11 je položilo trajne zavjete i spremni su preuzeti brigu za nove simpatizere koji se prijavljuju, kao i stvarati potrebno okrilje, bratski i duhovni ambijent za već postojeće bratstvo Franjevačke mladeži i u zajedništvu produbljivati i živjeti svoje franjevačko zvanje.

Odmah nakon čina osnivanja održan je i prvi Izborni kapitul novog Mjesnog bratstva. Za ministru je izabrana Danijela Rebac, za zamjenika ministra Ivan Barun, za tajnicu Dragica Laštrov, za blagajnicu Mara Budimir i za povjerenika za formaciju Ilijana Barun.